Здравей,

В това видео заедно ще нарисуваме с акварел предна част на къща с цъфнали богамбилии отпред.

 

За това видео

Изгледай цялото видео. След това рисувай заедно с мен. Спирай видеото на определени периоди, за да можеш спокойно да нарисуваш всеки елемент. Ако е необходимо, повтори видеото там, където е необходимо.

Акварелът не обича много търкане и поправяне, защото се зацапват цветовете и се наранява повърхостният слой на хартията.

Материали

Акварелна хартия. Размерът, който използвам е 24 х 30 см. Това е среден размер, подходящ за целите на видеото. Можеш да избереш всеки размер по твое желание в  правоъгълен формат.

В това видео използвам 200гр. студено пресована хартия за акварел. 

Каквато и хартия да избереш, нека тя бъде за акварел, а не обикновен картон, защото акварелната хартия има свойства на разливност, каквато обикновената не притежава. 

Ако си свикнал/а на определен тип хартия, използвай нея. Ако избираш своята хартия сега, най-добре избери целулоза с добро качество или целулоза+малък % памук и след това премини към предпочитаната от тебе – повече памук или повече целулоза. Ако не си запознат/а с тази тема и с материалите в акварела, виж видеа на тази тематика.

 

Хартиен скоч – за бяла ограничителна линия на хартията. Ако не желаеш такава бяла линия около рисунката, закачи листа хартия със скоч в краищата или отдолу.

Палитра за смесване на цветовете – почисти с вода и четка цветовете на палитрата от предишна работа, за да имаш хубави чисти цветове. Прави го често и в процеса на рисуване. 

Акварелна Боя- тубичка или кубче, според предпочитанието. Боята от тубичка е хубаво да е засъхнала преди работа. Акварелната боя е трайна и може да се изразходва напълно, тя не се разваля и се съхранява в сухо състояние.

Използвани цветове

 

  •  Кобалтово син
  • Церилиум
  • Скарлет червен (или оранжево)
  • Перманентно розово
  • Тревисто зелено тъмно – или подобно зелено.
  • Кафяво – всяко тъмно кафяво – аз използвам сепия или печена умбра.
  • Печена сиена

*Всеки цвят със звездичка е хубаво да бъде използвам както е зададен. Всеки цвят, който не е със звездичка може да бъде подменен с подобен цвят с друго наименование.

 

Едно бурканче с вода – за измиване на четките.

Кръгла четка със заострен връх –  естествен косъм, четка за акварел. Размер около 8-10 според големината на хартията. Всеки производител има своя номерация за големина, затова четки по рамер могат леко да се различават.

Тънка четка със заострен връх – номер 0-1 са подходящи. Тази четка може да е с естествен или синтетичен косъм. 

 

Салфетки или парцалче – за бърсане и подсушаване на четките.

 

 

Гледай видеото: