Здравей,

В това видео заедно ще нарисуваме с акварел уличен фенер на стена и цъфнал розов храст около него.

 

За това видео

Изгледай цялото видео. След това следвай стъпките и вложи свое въоражение. Спирай видеото на определени периоди, ако ти е необходимо. 

Акварелът не обича много търкане и поправяне, защото се зацапват цветовете и се наранява повърхостният слой на хартията.

Материали

Акварелна хартия. Размерът, който използвам е 24 х 30 см. Това е среден размер, подходящ за целите на видеото. Можеш да избереш всеки размер по твое желание в  правоъгълен формат.

В това видео използвам 300гр. студено пресована хартия за акварел. 

Каквато и хартия да избереш, нека тя бъде за акварел, а не обикновен картон, защото акварелната хартия има свойства на разливност, каквато обикновената не притежава. 

Ако си свикнал/а на определен тип хартия, използвай нея. Ако избираш своята хартия сега, най-добре избери целулоза с добро качество или целулоза+малък % памук и след това премини към предпочитаната от тебе – повече памук или повече целулоза. Ако не си запознат/а с тази тема и с материалите в акварела, виж видеа на тази тематика.

 

Хартиен скоч – за бяла ограничителна линия на хартията. Ако не желаеш такава бяла линия около рисунката, закачи листа хартия със скоч в краищата или отдолу.

Палитра за смесване на цветовете – почисти с вода и четка цветовете на палитрата от предишна работа, за да имаш хубави чисти цветове. Прави го често и в процеса на рисуване. 

Акварелна Боя- тубичка или кубче, според предпочитанието. Боята от тубичка е хубаво да е засъхнала преди работа. Акварелната боя е трайна и може да се изразходва напълно, тя не се разваля и се съхранява в сухо състояние.

Използвани цветове

  • Кадмиево оранжево
  • Скарлет червено
  • Кобалтово синьо
  • Тревисто тъмно зелено
  • Кафява Сепия (черно кафява) / може обикновено кафяво с малко черно в нея
  • Черно
  • Червен карплак
  • Бял гваш

 

Едно бурканче с вода – за измиване на четките.

Кръгла четка със заострен връх –  естествен косъм, четка за акварел. Размер около 8-10 според големината на хартията. Всеки производител има своя номерация за големина, затова четки по рамер могат леко да се различават.

Малка кръгла четка със заострен връх – синтетичен или естествен косъм, номер 1 – 2. Всеки производител има своя номерация за големина, затова четки по рамер могат леко да се различават.

 

Салфетки или парцалче – за бърсане и подсушаване на четките.

 

 

Гледай видеото: