Здравей,

В това е видео ще нарисуваме изгрев.

В текста ще намериш описание за маслени бои и акрилни бои.

 

Основни стъпки

Първата стъпка в създаването на всяка картина е подготвителната част.

 

Акрилна Боя

Този видео урок може да бъде рисуван и с Акрилна боя. Използвай същите цветове с акрилна боя, същите материали – четки, статив, платно. За Акрилна боя ще замениш ТЕРПЕНТИН  с ВОДА. Избери като описаните четки, но със синтетичен косъм. Прочети описанието за маслени бои като вземеш предвид написаното тук.

Какво е важно да знаеш за акрилната боя!

Акрилната боя съхне бързо! Слагай по малко боя на палитрата, колкото ще използваш на момента във време от минути. След изсъхване Акрилната боя образува твърда повърхост, която не се поддава на чистене и разтваряне. Не оставяй боя да съхне на четката и палитрата. Преливай боята на платното, докато е още влажна. Мий четката и не я оставяй с боя настрана, за да не изсъхне боята на нея и да я направи непригодна за работа. Четката е по-добре да стои във вода. Разтваряй акрилната боя с вода, подобно на маслената боя с терпентин, когато тя е по-суха и трудна за работа. Началният слой терпентин замени с начален слой вода (навлажняване на платното.) За да прелееш и смесиш по-лесно два цвята на платното, използвай малко вода на четката. Водата е разтворител на Акрилната боя, докато още е влажна и се прилага по същия метод.

Цветът на акрилната боя след изсъхване става по-ярък и бляскав. Използвай био за рисуване. Тези за декупаж могат да послужат, но не винаги имат добра покривност.

 

 

Маслена Боя

 

Материали

1. Платно – платно за маслени бои.

 Размерът, който използвам за целите на това видео е малък и е 30 х 20 см. Всеки размер в правоъгълен формат ще отговаря на пропорциите на тази рисунка. Тази рисунка е подходяща  и за голям размер платно.

2. Боя – маслени бои

3. Палитра:

 • Титаниево бяло
 • Кадмиево жълто
 • Перманентно червено светло
 • Охра
 • Пруско синьо (или индиго)
 • Розово червено

Винаги можеш да добавиш боя на палитрата, но не можеш да я върнеш обратно в тубичката, затова те съветвам да сипваш умерено и така няма да се налага да изхвърляш големи количества боя. С времето ще се научиш колко боя ще ти е нужна.

 

4. Терпентин за маслени бои – за предпочитане обезмирисен

5. Едно бурканче за измиване на четката 

6. Малка капачка или друго бурканче чист терпентин за разредител.

Трудно ще опазиш терпентина чист за дълго време,  затова те съветвам да използваш малко количество, което можеш да изсипваш в буркана за миене на четките, когато се зацапа и да добавяш наново чист.  Аз използвам за тази цел капачката на буркана, в който съхранявам използвания терпентин.

7. Четки:

 – 1 плоска четка според големината на платното

 – 1 четка ветрило

 

 8. Салфетки или парцалче за бърсане и подсушаване на четките

9. Удобен статив

 

*** Ако не си запознат/а как да използваш техниките и материалите, виж съответни видеа и курсове от нашата онлайн програма.

 

Полезни насоки:

Маслена боя:

 • Когато рисуваш с маслени бои не е нужно винаги да миеш четката. По-добре е тя да се избърсва хубаво. Когато сменяш цветовете с по-светли или различни от досегашния цвят е добре да я измиеш и отново подсушиш.
 • Използва се много малко количество терпентин, което да улеснява разстилането на боята.
 • Работим с много малко количество боя, за да може боята да не се размазва.
 • Следвай стъпките във видеото- указанията за количество боя и посока за равнините са важни.

 

Акрилна боя:

 • Когато рисуваш с акрилна боя, мий винаги четката. 
 • Боята на палитрата бързо съхне, слагай само колкото ще използваш на момента. Махай ненужната боя, докато е още влажна. След като изсъхне не може да бъде махната от палитрата.
 • Затваряй хубаво тубичките с боя. Не я оставяй отворена да стои. Тя съхне бързо! След изсъхване се втвърдява и не се разтваря с вода.
 • На пазара има материали, които забавят съхненето. Попитай в магазина, откъдето купуваш материали.
 • Използва се вода за разтворител, което да улеснява разстилането на боята.
 • Когато боята е позасъхнала и искаш да я смесиш със съседен цвят, използвай малко вода наместо боя. Тя ще увлажни боята и ще направи смесването на цветовете лесно. 
 • Следвай стъпките във видеото.

 

Работим на слоеве, както е показано във видеото:

1 – лек слой терпентин за лесно нанасяне на боя

2 – тънък слой бяла боя за лесно смесване на цветовете

3- основна рисунка

 

 

Гледай видеото