Здравей,

В това видео заедно ще нарисуваме с акварел творческа идея на къща в гората с много интересна техника. Тази рисунка има абстрактен сюжет, тя е свободна да бъде нарисувана по твоя творческа идея и виждане, което я прави различна и уникална. Следвай стъпките, техниката и се остави въображението ти да рисува с цветове и форми както го усетиш.

За това видео

Изгледай цялото видео. След това следвай стъпките и вложи свое въоражение. Спирай видеото на определени периоди, ако ти е необходимо. За това видео ще ти е нужна маскираща течност. Виж информация за нея по-долу. 

Акварелът не обича много търкане и поправяне, защото се зацапват цветовете и се наранява повърхостният слой на хартията.

Материали

Акварелна хартия. Размерът, който използвам е 24 х 30 см. Това е среден размер, подходящ за целите на видеото. Можеш да избереш всеки размер по твое желание в  правоъгълен формат.

В това видео използвам 300гр. студено пресована хартия за акварел. 

Каквато и хартия да избереш, нека тя бъде за акварел, а не обикновен картон, защото акварелната хартия има свойства на разливност, каквато обикновената не притежава. 

Ако си свикнал/а на определен тип хартия, използвай нея. Ако избираш своята хартия сега, най-добре избери целулоза с добро качество или целулоза+малък % памук и след това премини към предпочитаната от тебе – повече памук или повече целулоза. Ако не си запознат/а с тази тема и с материалите в акварела, виж видеа на тази тематика.

 

Хартиен скоч – за бяла ограничителна линия на хартията. Ако не желаеш такава бяла линия около рисунката, закачи листа хартия със скоч в краищата или отдолу.

Палитра за смесване на цветовете – почисти с вода и четка цветовете на палитрата от предишна работа, за да имаш хубави чисти цветове. Прави го често и в процеса на рисуване. 

Акварелна Боя- тубичка или кубче, според предпочитанието. Боята от тубичка е хубаво да е засъхнала преди работа. Акварелната боя е трайна и може да се изразходва напълно, тя не се разваля и се съхранява в сухо състояние.

Използвани цветове

 

  • Тази рисунка е по свободен сюжет. Използвай цветовете, които те привличат и вдъхновяват в момента. Тя има абстрактен характер и логика с цветовете не е необходима. Прояви творчество и направи своята рисунка пъстра и красива.

 

Едно бурканче с вода – за измиване на четките.

Кръгла четка със заострен връх –  естествен косъм, четка за акварел. Размер около 8-10 според големината на хартията. Всеки производител има своя номерация за големина, затова четки по рамер могат леко да се различават.

Малка кръгла четка със заострен връх – синтетичен или естествен косъм, номер 0 – 1. Всеки производител има своя номерация за големина, затова четки по рамер могат леко да се различават.

 

Салфетки или парцалче – за бърсане и подсушаване на четките.

*НОВО

Маскираща течностза блокиране на бели участъци от листа хартия.

Може да се закупи в магазините за арт материали. Маскиращата течност се нанася внимателно по контур на желаният обект, който искаме да запазим бял и чак след изсъхване може да се рисува върху нея, като тя пази боя да не попада, там където е нанесена. Маха се, когато е приключена работатата с  боята и листа хартия е *задължително сух ! Обелва се внимателно, за да не се нарани хартията и белият участък може да бъде рисуван допълнително или оставен бял при необходимост. Маскиращата течност може да се разрежда с малко вода за по-лесно разнасяне. Не ползвай четка за нанасяне на маскираща течност, няма да се измие. Наместо това можеш да използваш обратното на четката, клечка за зъби или друго нещо, от което може течността да се обели като засъхне.

 

 

Гледай видеото: