Здравей,

В това е видео ще нарисуваме зимен нощен пейзаж на планина със сняг, селце в далечината и езеро в преден план.  В текста ще намериш описание за маслени бои и акрилни бои.


 

 

 

Подготвителната част

Изгледай веднъж цялото видео. След това рисувай, като спираш на пауза, там където ти е нужно, за да следваш стъпките, но да имаш време спокойно да нарисуваш всеки елемент.

Акрилна Боя

Този видео урок е рисуван с маслени бои, но може да бъде рисуван с Акрилна боя. Използвай същите цветове с акрилна боя, същите материали – четки, статив, платно. За Акрилна боя ще замениш ТЕРПЕНТИН  с ВОДА. Избери като описаните четки, но със синтетичен косъм. Прочети описанието за маслени бои като вземеш предвид написаното тук.

Какво е важно да знаеш за акрилната боя! Полезни съвети***

Акрилната боя съхне бързо! Слагай по малко боя на палитрата, колкото ще използваш на момента във време от минути. След изсъхване Акрилната боя образува твърда повърхост, която не се поддава на чистене и разтваряне. Не оставяй боя да съхне на четката и палитрата. Преливай боята на платното, докато е още влажна. Мий четката и не я оставяй с боя настрана, за да не изсъхне боята на нея и да я направи непригодна за работа. Четката е по-добре да стои във вода. Разтваряй акрилната боя с вода, подобно на маслената боя с терпентин, когато тя е по-суха и трудна за работа. За да прелееш и смесиш по-лесно два цвята на платното, използвай малко вода на четката. Водата е разтворител на Акрилната боя, докато още е влажна и се прилага по същия метод.

Цветът на акрилната боя след изсъхване става по-ярък и бляскав. Използвай бои за рисуване. Тези за декупаж могат да послужат, но не винаги имат добра покривност.

 

 

Маслена Боя

***Важно!

Преди за започнеш рисунката с маслени бои, боядисай цялото платно с черна акрилна боя. Акрилната боя се разтваря с вода, а маслената с терпентин. Използвай друга четка за акрилната боя и я измий следтова с вода. След като засъхне изцяло черната боя, можеш да преминеш към рисуване с маслена боя.

 

Материали

1. Платно – платно за маслени бои.

 Размерът, който използвам за целите на това видео е малък и е 30 х 20 см. Всеки размер в правоъгълен формат ще отговаря на пропорциите на тази рисунка. Тази рисунка е подходяща  и за голям размер платно.

2. Боя – маслени бои

3. Палитра:

със звезда е задължителен цвят*/ без звезда може да бъде заменен с различно име, ако е подобен близък тон.

  • Черна Акрилна Боя за предподготовка на платното

 

маслени бои

  • Титаниево бяло*
  • Пруско синьо*
  • Ултрамарин
  • Кафява земя
  • Кадмиево оранжево
  • Кадмиево червено

 

За цветовете***

Някои производители наричат същи на цвят бои с различни имена, както и при различни производители същото име боя може да има различен отенък. Но като цяло наименованията са стандартни.

Винаги можеш да добавиш боя на палитрата, но не можеш да я върнеш обратно в тубичката, затова те съветвам да сипваш умерено и така няма да се налага да изхвърляш големи количества боя. С времето ще се научиш колко боя ще ти е нужна.

 

4. Разтворител за маслени бои – за предпочитане обезмирисен

5. Едно бурканче за измиване на четката 

6. Малка капачка или друго бурканче чист разтворител за разредител.

Трудно ще опазиш разтворителят чист за дълго време,  затова те съветвам да използваш малко количество, което можеш да изсипваш в буркана за миене на четките, когато се зацапа и да добавяш наново чист.  Аз използвам за тази цел капачката на буркана, в който съхранявам използвания разтворител.

7. Четки:

 – 2 плоски четки със среден размер за маслена боя

– 1 тънка четка със заострен връх, размер 0 или 1

– 1 шпакла среден размер за маслена боя

 

 8. Салфетки или парцалче за бърсане и подсушаване на четките

9. Удобен статив

 

*** Ако не си запознат/а как да използваш техниките и материалите, виж съответни видеа и курсове от нашата онлайн програма.

 

Гледай видеото