Здравей,

В това е видео ще нарисуваме зиемен пейзаж на гора и река със залязващо или изгряващо слънце между дърветата.

В текста ще намериш описание за маслени бои и акрилни бои.

зимен пейзаж

 

Подготвителната част

В това видео използваме техника на акрилна и маслена боя. Изготвя се черно-бяла скица на рисунката с акрилна боя и върху засъхналата акрилна боя рисуваме с маслена боя в цветове. По желание тази стъпка може да бъде пропусната, ако нямаш или не искаш да рисуваш с акрилна боя и да преминеш към маслена боя директно. Ако пък рисуваш само с акрилна боя, първата стъпка на черно-бяла скица може да бъде пропусната.  Предимствата, обаче, на двата слоя са, че долният слой акрилна боя ще подплати силата на цветовете на горният слой. 
Акрилна Боя

Този видео урок може да бъде рисуван с Акрилна боя. Използвай същите цветове с акрилна боя, същите материали – четки, статив, платно. За Акрилна боя ще замениш ТЕРПЕНТИН  с ВОДА. Избери като описаните четки, но със синтетичен косъм. Прочети описанието за маслени бои като вземеш предвид написаното тук.

Какво е важно да знаеш за акрилната боя! Полезни съвети***

Акрилната боя съхне бързо! Слагай по малко боя на палитрата, колкото ще използваш на момента във време от минути. След изсъхване Акрилната боя образува твърда повърхост, която не се поддава на чистене и разтваряне. Не оставяй боя да съхне на четката и палитрата. Преливай боята на платното, докато е още влажна. Мий четката и не я оставяй с боя настрана, за да не изсъхне боята на нея и да я направи непригодна за работа. Четката е по-добре да стои във вода. Разтваряй акрилната боя с вода, подобно на маслената боя с терпентин, когато тя е по-суха и трудна за работа. За да прелееш и смесиш по-лесно два цвята на платното, използвай малко вода на четката. Водата е разтворител на Акрилната боя, докато още е влажна и се прилага по същия метод.

Цветът на акрилната боя след изсъхване става по-ярък и бляскав. Използвай бои за рисуване. Тези за декупаж могат да послужат, но не винаги имат добра покривност.

 

 

Маслена Боя

 

Материали

1. Платно – платно за маслени бои.

 Размерът, който използвам за целите на това видео е малък и е 30 х 20 см. Всеки размер в правоъгълен формат ще отговаря на пропорциите на тази рисунка. Тази рисунка е подходяща  и за голям размер платно.

2. Боя – маслени бои

3. Палитра:

със звезда е задължителен цвят*/ без звезда може да бъде заменен с различно име, ако е подобен близък тон.

 • Титаниево бяло*
 • Пруско синьо
 • Кадмиево жълто
 • Печена сиена
 • Охра
 • Печен кармин
 • ван дайк (кафяво)

За цветовете***

Някои производители наричат същи на цвят бои с различни имена, както и при различни производители същото име боя може да има различен отенък. Но като цяло наименованията са стандартни.

Винаги можеш да добавиш боя на палитрата, но не можеш да я върнеш обратно в тубичката, затова те съветвам да сипваш умерено и така няма да се налага да изхвърляш големи количества боя. С времето ще се научиш колко боя ще ти е нужна.

 

4. Разтворител за маслени бои – за предпочитане обезмирисен

5. Едно бурканче за измиване на четката 

6. Малка капачка или друго бурканче чист разтворител за разредител.

Трудно ще опазиш разтворителят чист за дълго време,  затова те съветвам да използваш малко количество, което можеш да изсипваш в буркана за миене на четките, когато се зацапа и да добавяш наново чист.  Аз използвам за тази цел капачката на буркана, в който съхранявам използвания разтворител.

7. Четки:

 – 1 плоска четка среден размер за акрилна боя 

 – 1 плоска четка среден размер  за маслена боя

 – 1 шпакла за рисуване среден размер със заоблен или заострен връх

1 тънка кръгла четка със заострен връх размер 0 или 1

 

 8. Салфетки или парцалче за бърсане и подсушаване на четките

9. Удобен статив

 

*** Ако не си запознат/а как да използваш техниките и материалите, виж съответни видеа и курсове от нашата онлайн програма.

 

Полезни насоки:

Маслена боя:

 • Когато рисуваш с маслени бои не е нужно винаги да миеш четката. По-добре е тя да се избърсва хубаво. Когато сменяш цветовете с по-светли или различни от досегашния цвят е добре да я измиеш и отново подсушиш.
 • Използва се много малко количество терпентин, което да улеснява разстилането на боята.
 • Работим с много малко количество боя, за да може боята да не се размазва.
 • Следвай стъпките във видеото- указанията за количество боя и посока за равнините са важни.

 

Акрилна боя:

 • Когато рисуваш с акрилна боя, мий често четката. 
 • Боята на палитрата бързо съхне, слагай само колкото ще използваш на момента. Махай ненужната боя, докато е още влажна. След като изсъхне не може да бъде махната от палитрата.
 • Затваряй хубаво тубичките с боя. Не я оставяй отворена да стои. Тя съхне бързо! След изсъхване се втвърдява и не се разтваря с вода.
 • На пазара има материали, които забавят съхненето. Попитай в магазина, откъдето купуваш материали.
 • Използва се вода за разтворител, което да улеснява разстилането на боята.
 • Когато боята е позасъхнала и искаш да я смесиш със съседен цвят, използвай малко вода наместо боя. Тя ще увлажни боята и ще направи смесването на цветовете лесно. 
 • Следвай стъпките във видеото.

 

*Смесване и преливане на цветовете при акрилна боя.

Маслената боя е мека боя, тя съхне бавно и позволява директно смесване на цветове на платното като се разтърка и смеси с четка или шпакла един цвят боя с друг. Акрилната боя съхне бързо и това е възможно само, ако бързо се поставят цветовете, преди още да е засъхнал долният слой, което изисква много бързи действия. Другият начин е да се смесва и образува точният цвят на палитрата преди да се постави на платното. Тогава вземяш цвета, който е вече на платното и върху който ще рисуваш и новият цвят и ги смесваш на палитрата до получаване на нужната тоналност и след това поставяш този цвят, където трябва.

 

 

Гледай видеото

Част 1

Част 2